Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid
0
0
Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid

Wakker worden met een droge mond: Wat u moet weten

Een droge mond, ook wel xerostomie genoemd, kan door verschillende oorzaken ontstaan die ervoor zorgen dat je minder speeksel aanmaakt dan normaal. Het kan vooral 's nachts erger worden en het is vervelend om wakker te worden met een droge mond. Hoewel het verstandig is om een droge mond met je arts te bespreken, zijn er enkele natuurlijke middeltjes die je thuis kunt proberen om verlichting te krijgen.

wakker_worden_met_droge_mond.jpg

Wat is een droge mond?

Een droge mond ontstaat wanneer je niet genoeg speeksel in je mond hebt om deze vochtig te houden. Het kan variëren van mild tot ernstig en kan af en toe optreden of een chronisch probleem zijn. Een droge mond is een veelvoorkomend probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het kan moeilijkheden veroorzaken bij kauwen, slikken, proeven en praten, en kan zelfs tandproblemen opleveren als het niet wordt behandeld. Meestal werken de speekselklieren niet goed, maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom je mond droog wordt, vooral 's nachts of bij het ontwaken.

Waarom word ik wakker met een droge mond?

Er zijn verschillende oorzaken voor een droge mond, zoals:

  • Chemotherapie of bestraling: kankerbehandelingen kunnen het speeksel dikker maken, wat zorgt voor een droog gevoel.
  • Medicijnen: veel medicijnen hebben als bijwerking dat de speekselproductie vermindert, wat leidt tot een droge mond.
  • Ziekten: aandoeningen zoals diabetes, HIV/AIDS en het syndroom van Sjögren kunnen ook een droge mond veroorzaken.
  • Zenuwbeschadiging: letsel aan de nek of het hoofd kan de zenuwen beschadigen die de speekselklieren aansturen.

Als je 's nachts vaak een droge mond hebt, kan dat komen doordat je minder speeksel produceert terwijl je slaapt. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Uitdroging: te weinig water drinken of het eten van veel zout voedsel kan ervoor zorgen dat je 's ochtends wakker wordt met een droge mond.
  • Ademhalen door de mond: slapen met je mond open kan ervoor zorgen dat je mond 's nachts uitdroogt.
  • Medicijnen: sommige medicijnen, vooral als je ze 's avonds inneemt, kunnen je mond uitdrogen.
  • Syndroom van Sjögren: deze auto-immuunziekte vermindert de speekselproductie, wat 's nachts kan verergeren.

met_droge_mond_wakker_worden.jpg

Behandelingsopties

Als je regelmatig wakker wordt met een droge mond, bespreek dit dan met je arts of tandarts. Er kan een onderliggende oorzaak zijn die moet worden aangepakt. De behandeling hangt af van wat het probleem veroorzaakt.

Als medicijnen de oorzaak zijn, kan je arts mogelijk overstappen op een alternatief medicijn zonder deze bijwerking. Bij uitdroging kun je meer water drinken en je dieet aanpassen. Ook kan je tandarts speciale mondspoelingen voorschrijven om je mond 's nachts vochtig te houden. Ademhalen door de mond kan veroorzaakt worden door slaapapneu, verstopte neusholtes, ziekte of allergieën. De onderliggende oorzaak moet worden behandeld, bijvoorbeeld met een slaapapneu-apparaat of een kinband. Als je droge mond wordt veroorzaakt door een medische aandoening, moet deze onderliggende aandoening worden behandeld.

Hoe voorkom je dat je wakker wordt met een droge mond?

  • Gebruik een luchtbevochtiger 's nachts om de lucht vochtig te houden.
  • Vermijd het drinken van cafeïne 's avonds, omdat dit kan leiden tot uitdroging en minder speekselproductie.
  • Verminder je alcoholgebruik, want dit kan ook uitdroging veroorzaken en zorgen dat je vaker met een droge mond wakker wordt.
  • Drink regelmatig water gedurende de dag om je mond vochtig te houden en uitdroging te voorkomen.
  • Zuig op suikervrije snoepjes of kauw suikervrije kauwgom om de speekselproductie te stimuleren.
  • Rook niet en gebruik geen tabaksproducten, omdat deze je mond kunnen uitdrogen en de symptomen verergeren.

Een droge mond wordt vaak erger 's nachts wanneer de speekselproductie sowieso lager is. Als je al last hebt van een droge mond, kan dit 's ochtends nog erger aanvoelen.

droge_mond_bij_wakker_worden.jpg

Je neusademhaling verbeteren om een droge mond te voorkomen

Een van de meest voorkomende oorzaken van een droge mond 's ochtends is het ademhalen door de mond tijdens het slapen. Dit probleem kan verholpen worden door je neusademhaling te verbeteren. Het openen van je luchtwegen kan helpen om weer door je neus te ademen, wat voorkomt dat je mond uitdroogt. Een effectieve oplossing hiervoor is het gebruik van neusspreiders. Deze handige hulpmiddelen helpen de neusgaten open te houden, waardoor je gemakkelijker door je neus kunt ademen en het risico op een droge mond vermindert. Probeer onze neusspreiders en ontdek hoe ze je kunnen helpen om frisser en comfortabeler wakker te worden zonder een droge mond!

Bespreek chronische klachten van een droge mond altijd met je arts. Het kan namelijk tot andere problemen leiden, maar gelukkig is het vaak goed te behandelen.

Blog producten

Bekijk alle oplossingen
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking