‘Slaapapneu is een stille moordenaar’ zeggen vooraanstaande experts
Vrijdag 15 maart 2015 was de Internationale Dag van de Slaap en ter gelegenheid hiervan werd een grote wereldconferentie gehouden om de vele ernstige slaapproblemen te bespreken die vandaag de dag bestaan. Het thema van dit jaar was – Gezond Slapen, Gezond ouder worden.
Eén van de besproken onderwerpen was: ‘Open je ogen voor slaapproblemen’. Door een toenemende werkdruk, veranderingen in eetgewoonten en etenstijden en een levensstijl met weinig fysieke activiteiten, is het aantal mensen met een slaapstoornis gestegen. Slecht slapen maakt je niet alleen moe overdag, maar zorgt ook voor een mindere kwaliteit van leven. Zo hebben vooraanstaande experts op het event aangegeven dat slaapstoornissen onder andere tot grote angst- en geheugenproblemen leiden.
Eén van de expert zegt: “Patiënten kunnen lijden aan slapeloosheid; ze hebben dan moeite om in slaap te vallen. Ze kunnen ook last van hypersomnie hebben, waarbij ze het tegenovergestelde doen en juist extreem veel slapen. In de afgelopen acht tot tien jaar hebben we deze toename in slaapstoornissen gezien en gedocumenteerd.” Slaapapneu, een belemmering tijdens het ademhalen gedurende onze slaap, komt volgens de expert zelfs bij kinderen voor. De frequentie van slaapapneu neemt toe. In sommige landen zoals India hebben ongeveer 24% van de mannen en 9% van de vrouwen klachten door slaapapneu.
Tijdens de internationale conferentie over snurken en slaapapneu zei dr. Mohan Kameswaran, een senior KNO-arts, dat slaapapneu een stille moordenaar is, omdat het spanning veroorzaakt op het cardiovasculaire en centrale zenuwstelsel. “Slaapapneu leidt tot ongecontroleerde hypertensie en als de patiënten nog geen diabetes hebben, is de kans groot dat ze dat in de toekomst wél krijgen. Daarnaast hebben ze tevens een grotere kans op het krijgen van een hartaanval.”, aldus dr Kameswaran. Het probleem komt wereldwijd voor en groeit snel.
Slaapproblemen leiden echter ook tot gevaarlijke situaties. In recent onderzoek heeft 1 op de 24 volwassenen in de Verenigde Staten toegegeven dat ze wel eens zijn ingedut tijdens het rijden! Gezondheidsfunctionarissen die het onderzoek uitvoerden geloven dat het aantal waarschijnlijk hoger ligt, omdat sommige mensen het niet eens doorhebben wanneer ze voor een paar seconden indutten achter het stuur – en anderen durven het wellicht niet toe te geven vanuit schaamte.
Fox News interviewde Anne Wheaton van het centrum voor ziektebestrijding en preventie (CDC, het Britse RIVM). Wheaton vertelde dat ongeveer 4% van de volwassenen uit haar onderzoek aangaf tenminste één keer in te dutten of in slaap te vallen tijdens het rijden – en dat was alleen al in de maand voorafgaand aan het onderzoek.
Het onderzoek waar Anne naar refereert is een grootschalig onderzoek van het CDC dat werd uitgevoerd in 19 Amerikaanse staten en het district van Columbia. Het CDC hield gedurende twee jaar een telefonische enquête onder 147.000 volwassenen. CDC-onderzoekers concludeerden dat slaperig achter het stuur zitten vaker voorkwam bij mannen in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar, onder degenen die gemiddeld minder dan zes uur per nacht slapen en, om onverklaarbare redenen, bij Texanen.
De Amerikaanse regering schat dat bij ongeveer 3% van de dodelijke ongevallen slaperige bestuurders betrokken zijn, maar andere schattingen noemen een percentage van 33%. Om slaperig rijden te voorkomen raden gezondheidsfunctionarissen aan om elke nacht 7 tot 9 uur te slapen, eventuele slaapstoornissen te behandelen en voor het rijden geen alcohol te drinken.
Het behandelen van slaapstoornissen wordt dus een must. En dat is eigenlijk makkelijker dan men denkt. De gevaarlijke milde en gematigde gevallen van snurken zijn bijvoorbeeld gemakkelijk en goedkoop te behandelen met een simpel mondstuk, een MAD (Mandibular Adjustment Device). We hebben het hier over een anti-snurkbeugel die de positie van de kaak aanpast tijdens het slapen en hierdoor snurken voorkomt. Dit type Oral Appliance Technology, ontwikkeld door artsen en tandartsen en goedgekeurd door de Nationale Gezondheidsdienst, is zonder recept verkrijgbaar. Zorg er echter wel voor dat u uw huisarts op de hoogte stelt van de slaapproblemen.
SleepPro biedt een assortiment snurkbeugels van Britse makelij die speciaal ontwikkeld zijn om elke vorm van snurken en milde vormen van slaapapneu tegen te gaan. Wanneer u ernstig last heeft van snurken of slaapapneu is het altijd verstandig om eerst advies in te winnen bij uw huisarts. Wellicht dat een alternatieve behandeling meer geschikt is. Neem contact met ons op als u meer wilt weten over onze anti-snurkoplossingen of neem een kijkje bij onze anti-snurkmiddelen.